SİVİL Haberleşme

Türkiye Telsiz ve Haberleşme Platformu

BU TELSİZ KAÇ KM ÇEKER


BU TELSİZ NE KADAR ÇEKER ACABA ?


EL TELSİZİ ne kadar çeker sorusunun cevabı :


Öncelik sorunun sorulma tarzı yanlıştır, eskilerin BU RADYO NEREYİ ÇEKER den yola çıkılarak soru haline geşmiştir.


Gerçek Soru şöyle olabilir, BU TELSİZ NE KADAR MESAFEDEN GÖRÜŞÜR veya KAÇ KM GÖRÜŞEBİLİR, olacaktır.


Sorunun cevabı ise, bu sayfada açıklayacağım şartlar, şekil, yer ve cihaza bağlı olarak değişeceğini görerek ispatlanacaktır.


Basit'den ZOR'a doğru gidiyoruz, Tüm El Telsizleri için geçerli olan KAİDELER, PMR içinde geçerlidir, tek konu PMR 446 nın gücünün az olmasıdır.


500 miliwatt ile, 1 watt arasında 2 misli, 2 watt arasında 4 misli, 4 watt arasında 10 - 12 misli fark vardır.


Kimse ( sahayı bilmeden ) bu soruya DOĞRU CEVAP VEREMEZ, verdiğini söyleyenler YALANCIDIR, çünkü RF HAVADA İZ BIRAKMAZ ( esasında bırakır ama görülmez )


Elinizdeki EL TELSİZİ bir HAVAİ FİŞEK gibidir, Mandala basınca PATLAR ve bir ŞEMSİYE oluşturur, bu ŞEMSİYENİN ÇAPI cihazın GÜCÜDÜR.


Bu ŞEMSİYENİN açıldığı en son nokta, GÖRÜŞEBİLECEĞİ MESAFE demektir, aynı Kaide RÖLE ve SABİT ANTENLER içinde geçerlidir.


Şimdi en önemli bölüm olan, TELSİZ ile neredesiniz sorusu ve bunun cevabı,


EĞER ETRAFINIZ 50 - 80 Metre ÇAPINDA AÇIK İSE 2- 3 KM rahat görüşürsünüz


EĞER ETRAFINIZ 100 - 300 Metre ÇAPINDA AÇIK İSE 5 KM net görüşürsünüz


EĞER ETRAFINIZDA size yakın ( 5 - 8 - 14 - 20 metrelerde 4 - 6 - 8 - 12 katlı binalar var ise, Şehir içi 500 Metre ile 1,5 Km YANSIMA sayesinde görüşürsünüz.


EĞER SİZE YAKIN ( 10 - 20 metre karşınızda ) CAMLI bir BİNA var ise, Binanın baktığı İSTİKAMETE doğru 2 - 4 KM görüşürsünüz. ( AYNA YANSITMASI )


EĞER DENİZ KENARINDA iseniz, yaklaşık 8- 10 Km, 5 METRE YÜKSEKTE iseniz, Deniz üzerinde 15 KM NET GÖRÜŞÜRSÜNÜZ.


EĞER DAĞIN TEPESİNDE iseniz, DAĞDAN BAKINCA insanlar KARINCA gibi Görünüyor veya Görünmüyor ise, 20 KM ÇAPLI bir sahada NET görüşürsünüz.


EĞER ÖNÜNÜZDE sizden YÜKSEK TEPE varsa, Tepenin 100 - 200 Metre Tepe altı arka seviyesine kadar görüşebilirsiniz, daha aşağıda her 50 metre aşağıya inişte sinyal % 30 - 40 azalır.


EĞER ÖNÜZDEKİ TEPE sizden aşağıda ise o zaman AVANTAJ sizde demektir, sizinle 0 -> 0 olan noktadan TEPE NOKTASINA kadar net görüşürsünüz karşı TEPEDE ARKA TARAFTA aşağı indikçe SİNYAL ZAYIFLAR.


EĞER ORMAN da veya SIK AĞAÇLIK lı bir arazide iseniz, UHF AĞAÇLARIN ARASINDA dönemez, UHF sadece SERT ve DÜZ ZEMİNDE YANSIR, onun için VHF gibi uzağa gidemez.


ŞEHİR İÇİNDE UHF kullanımın sebebi bu özelliktir, ŞEHİR İÇİNDE buradan ÇEKMİYOR YANLIŞTIR, sadece 5 CM oynayarak veya 180 DERECE dönerek PIRIL PIRIL bir konuşma elde edebilirsiniz.


ŞEHİR İÇİNDE YAVAŞ yürüken KISA KISA konuşun, karşı tarafın cevabını NET OLARAK duyduğunuzda GEÇTİĞİNİZ NOKTAYA GERİ GELİN, İŞTE SİZE GÖRÜŞME NOKTASI.


ŞEHİR İÇİNDE bazı basit hileler ile çok İYİ ve NET KONUŞMALAR elde edebilirsiniz, İLK ÖNCELİK ALICININ SİZİ DUYDUĞU NOKTAYI BİLMENİZDİR.


BETON BİNALAR da Görüşmek Şehir içindeki şartlara göre en az 5 KAT ZORDUR, ÖRNEK 4 watt EL TELSİZİ ile çıkılmayan -3 BODRUM KAT dan , ALICI eğer aynı BİNADA 25 veya 50 WATT RÖLE veya CROSS ise RAHATÇA çıkabilirsiniz


İŞTE bu SEBEPLERDEN DOLAYI 12 YILDIR SİMPLEX REPEATER KULLANIYORUZ ve HALEN ARGE YAPIYORUZ.


TELSİZCİLİK HAKKINDA

Hayatı TELSİZ olanlar için ipuçları nasıl olur dedim ve başladım yazmaya eğer bu yazılar biterse demekki bu iş'de bitti, birileri diyecek ki , hayal görüyorsun...!! doğru olabilir Hayal görmek için zaman ister

Sayfa başı