SİVİL Haberleşme

Türkiye Telsiz ve Haberleşme Platformu

Biz Amerika gibi olamayız ;


Sivil Haberleşme nasıl olmalı ;


SİVİL HABERLEŞME nasıl olmalı diye yıllardır düşünürüm, 1985 de başladı bu hastalık, hala devam ediyor, bu hastalığın doktoru yok, bu hastalık hakkında bilgi yok, Tez yok, Düşünce yok, hatta bu konuyu destekleyen yok.


SİVİL HABERLEŞME bir Toplumsal çalışma, bu işi yürütecek bir Komisyon veya sadece bu iş için bir BAKANLIK yok, basit görünen bir konu olarak algılandığı için önemseyen yok, sebebi mi ? bunu da bilen yok, gerçekte ortada olan ve hergün büyüyen bir sorun'un önüne geçebilen veye geçecek kimse yok, esasında çok komik bir durumdayız.


Şimdi size belki basit görünen bu konuya Amerika yıllar önce çözüm üretmiş ve yıllardır gidiyor, hatta şu anda onlar dahi FRS için 0.5 watt yerine, 2 watt olarak değiştirdikleri FREE LİCENCE frekansları artık hayat geçirmiş, niye mi... gidip Amerika da öğrenin.


Çok sert oldu değil mi, Amerika ya gitmeye gerek yok, GMRS hakkındaki yazıyı gerçekten isteyerek okursanız ne demek istediğimi anlayacaksınız, zaten çok zor değil, 22 frekans'ın 7 si FRS ( 2 watt) , gerisi GMRS ( 5 watt ) olarak ayarlanmış, yani VATANDAŞ Amerika' da bu GMRS Frekansındaki Standart RÖLE' ler ( 25 watt İstasyon ) ile Kıta'yı baştan sona geçiyor, niye acaba biz bunu yapamıyoruz, bu kadar zormu bu iş, Amerika'yı tekrar keşfetmeyeceğiz merak etmeyin, onlar bu frekansları GMRS olarak FEDERAL bir Komisyon ile yürürlüğe koymuşlar, bizde aynısını bir Komisyon, Bakanlık veya bir Kuruluş ile Yasal hale getiremezmiyiz ?, Yanlız onların şartlarına uyarak olacak, kimse bu işten NEMALANMAYACAK...!!


Bu işin RADYO AMATÖRLERİ ile hiçbir fiziki bağlantısı olmayacak, Aynı frekanslar'da olmayacakları için bu Kurum veya Komisyon'un yetki ve şartlarını bu konuyu bilmeyen kişi veya kişiler belirlemeyecek ki bu iş DÜZGÜN ilerlesin, kısacası bu KOMİSYON veya KURUM Bağımsız olarak sadece SİVİL HABERLEŞME ile uğraşacak, eğitimler verecek, araştırmalar yapacak, Kamu yararına çalışacak ve HALK'ın yanında olduğunu gösterecek hatta ispat edecek ki, insanlar gerçekte kendi haberleşmeleri hariç, ACİL durumda veya AFET anında tutunacakları sağlam bir DAL olduğunu bilecek ve görecek, tabii bunun için gerçekten bu işi bilenler ile bu iş yapılacak ki DEVLET'in yükü biraz hafiflesin.
Kısacası Mahalle aralarında FRS frekansları, Şehirler arasında GMRS frekansları kullanamazmıyız aynı onlar gibi, Avrupa standartı PMR de bir kenar da çalışsın ki, aradaki farkı herkes görebilsin, çünkü biz bir DEPREM ülkesiyiz, ve bu kararı alan yer de bir DEPREM den sonra bu işe başlamış, böylece HALK'ın haberleşmesi ön plana çıkmış, bu demektir ki, bizler hala bu sistemin kuyruğunda bile değiliz, Rahmetli ÖZAL ile 1981 de ANKARA'da görüştüğüm zaman bana..

" BİZ TEKNOLOJİ'de ÇAĞ ATLASAK' da, KAFADA ATLAYAMAYIZ ama sen bu işe devam et, buna ihtiyacımız olacak gelecek zamanlarda, demişti "
Doğrumu söylemişti, EVET o zaman MERNİS yoktu, ama biz bir ekip olarak KURUM'da ona benzer bir sistem üzerine çalışıyorduk, şimdi çok mu ileriyiz, bana göre değil, hala bir yerlere varmak için zaman gerekiyor, zihniyet gerekiyor, beceri gerekiyor, PARA gerekiyor... ve ÇOK ÇALIŞMAK gerekiyor, Biz TÜRK MİLLETİYİZ bunu unutmayın .

Eğer biraz daha çalışkan bir Millet olabilirsek, yapacaklarımız için araştırma yapmayı ve gelecek nesillere yönelik olarak arkamızda bir şeyler bırakmayı düşünürsek, Gelişmiş Ülkeler arasına girebilir ve belki'de onları geçebiliriz.


Belki ilk bakışta, çok uçuk ve kaçık görünen ama gerçekte ihtiyacımız olan projeleri desteklemek ve o projeyi hayata geçirmeye çalışan kişilere yardımcı olmak bu kadar zormudur, hayata bakış açısına göre davranışları ve yaşamları birbirinden çok uzak olan insanlar, normal kişilerden daha değişik şekilde bakarlar olaylara.


Eğer boş zamanınız olursa sizde, dağın başında, tepelerde dolaşırken bunlardan birini, size en uygun olan ve yapılmaya uğraşan projeleri bir düşünün, belki ilk anlarda size akıllı işi değil gibi gelebilir ama acaba herkese böyle gelirmi diye düşünün, sonra bu proje ile kaç kişi uğraşıyor, ne kadar zaman harcıyor, ne kadar para harcanıyor, sonuçta bundan kaç kişi faydalanacak acaba diye düşünün, ben bu konulara böyle başladım,


Şu anda belki bugüne kadar denenmemiş olan, birilerine çok aptalca gelen çok fazla konuyu denedim, birbirine bağladım, şartları zorladım, birilerinin hayatını kolaylaştırmaya ve kişilerin hayatlarına belki renk katmaya, belki ölüm ile yaşam arasındaki o incecik çizgide hangi tarafa daha kolay geçeceklerini anlatan birkaç kelime ile onların bu tarafta kalmasını sağlamaya uğraştım, bunu PARA için mi yaptım HAYIR, sadece İDEALİSTLİK denilen bir kavram için yaptım.


Belki bu anlatımdan birşeyler çıkaramayanlar olacaktır, onları anlarım, hatta onların beklentilerini dahi anlayabilirim ama, benim gördüklerimi ve yaşadıklarımı bilseler belki başka türlü düşünürler idi, TELSİZ ve HABERLEŞME nin başlangıcı bu düşünce üzerine yıllar önce kurulmaya başlandı ( 1968 )

Kısacası TELSİZ kendi keşfinden sonraki Teknolojilere dahi çalım atan bir buluştur, yerine konulacak bir keşif şu an için yoktur ve olacağını hiç zannetmiyorum.


TELSİZCİLİK HAKKINDA

Hayatı TELSİZ olanlar için ipuçları nasıl olur dedim ve başladım yazmaya eğer bu yazılar biterse demekki bu iş'de bitti, birileri diyecek ki , hayal görüyorsun...!! doğru olabilir Hayal görmek için zaman ister

Sayfa başı