SİVİL Haberleşme

Türkiye Telsiz ve Haberleşme Platformu

Telsiz kapsama alanı ;


Telsiz Kapsama Alanı Testleri ;


Ne kadar çeker, nereyle konuşurum, kaç Km görüşür, kelimelerinin esasında gerçeği, KAPSAMA ALANI demektir, yani sizin merkezinde olduğunuz, bir dairenin nereye kadar uzandığını kimse söyleyemez, bunun için yıllarca önce PAPAĞAN RÖLE ile yaklaşık 2.5 yıl çalıştık İSTANBUL' sokaklarında, şimdi ise artık o bilgiler sadece acil durumlarda kullanılır olarak arşivlendi,


O zamandan bugüne kadar köprünün altından bizim için çok sular geçti, fakat bazı kişiler ve kurumlar hala aynı yerde, aynı sandalyede, aynı masada oturmak zorunda olanlar bu konuda birşeyler yapmadı, merak , başında gelen KAPSAMA ALANI sadece RÖLE'ler için mi geçerli, SİMPLEX görüşme neye göre yapılabilir, saha hakkında bilginiz olmadan karşı İstasyon ile, nasıl görüşürsünüz, bu işi anlatan kimseyi biliyormusunuz, yoksa sadece tahminler ile bu iş yapılıyor'da haberimiz mi yok.
İşte ben bunları araştırdım yıllarca, bu bilgileri yanyana getirince bazı hataları ve bunu niye yaptığımızı herkese ve bu işi iyi biliyorum diyenlere sordum, sonuç hiçde olumlu çıkmadı, çünkü herkes başkasından öğrendiğini tekrarladı, kendi çabası ile yapılmış bir saha araştırması yok idi kimsenin elinde, peki niye böyle bir araştırma yapma ihtiyacına gerek duyulmamış idi, merak edilmemiş idi, bunların cevabını bize PAPAĞAN RÖLE verdi,
Bu raporları bu PAPAĞAN RÖLE'ler sayesinde aldık, bu tarifleri bize kimse yapamazdı, fakat biz kendi kendimiz ile yaptık, sesin gittiği gibi geldiği ve gelmediği zamanlar, bizim TEST yaptığımız yerlerin sonucunu veriyor idi, işte ben bu şartlar ile 2.5 yıl çalıştım arkadaşlarımla ve şimdi bu bilgilerin ışığında biraz daha ileri giderek, KAPSAMA ALANI' nı genişletmeye başladım, tek sorun karşı İstasyonun yerini bilmek, eğer bilirseniz o zaman onunla konuşmak için bir alternatif daha deneyebilirsiniz.
Bu deneyi yıllarca yaptım, denedim, yanıldım, eski bilgilerin yanlış olduğunu anlamak yıllar aldı, Telsiz Antenin özelliğini öğrenmek senelerimizi yedi, Sinyalin nasıl gittiğini bulmak sadece 5 yıl aldı, şimdi birileri diyecek ki " SALAKMISIN ZATEN BU BİLİNİYOR" maalesef bilindiği gibi değilmiş, onun için istediğiniz yere gidemiyorsunuz, kapsama alanını genişletmek, karşı istasyonla konuşmak değildir, onun dışında aynı çaptaki istasyonlara bile görüşebilmektir, bu yolda, kır'da, bayır'da, asfalt'da, binaların arasında, hatta tünelde dahi değişiktir.
Kimse elindeki telsizin sinyalinin nerede duracağını bilemez ama ben nereye ve nasıl gidebileceğini biliyorum artık, niye mi çünkü benim işim bu.
ALINTILAR :
FRS ve GMRS Telsizler ile ilgili
Watt
İki yönlü telsizlerin çoğunda 22 kanal kullanılabilir. Bunlar, bu işi GMRS kanallarının FRS kanallarından daha yüksek bir güç çıkışına izin vermesinden faydalanarak yaparlar (1-5 watt arası).
Herhangi bir telsizin —2 watt’lık gücü olsa bile—FRS’ye özel 7 kanal üzerinde çalışırken otomatik olarak yarım watt’a geçtiğini unutmayın.
FRS’yi maksimum yarım watt’la veren sadece FRS’ye özgü modeller de 22 kanalın tümünde işleyebilir ama bir GMRS kanalı üzerinde olsa bile size aynı maksimum aralığı sunar—8-9 kilometre.
Daha uygun fiyata satılan bu modeller, telsizlerini nispeten kısa mesafede kullanacaklarını bilen kullanıcılar için idealdir.
Hem FRS hem de GMRS telsiz sinyallerinin açık görüş açılarında gezindiğini unutmayın.
Bunun anlamı, arazi, hava durumu ve diğer faktörlerin bir telsizin maksimum kapsama alanını sahada sıklıkla azaltacağı yönündedir.
1-2 watt kullanan telsizler arasında yarım watt’lık bir güç ile en fazla 12-40 kilometre kapsama alanına sahip bir telsiz için ideal koşullarda, maksimum 8-9 kilometrelik bir kapsama alanı bekleyin.
Özet
İki yönlü telsizler, grubunuzla iletişim kurmaya devam etmeye yönelik kullanışlı cihazlardır.
Artıları
CB telsizlerden çok daha küçük ve hafiftir. ABD’nin her yerinde çalışır, cep telefonu kapsama alanı sorunları ortaya çıkmaz. Aylık kullanım ücreti veya dolaşım ücretleri yoktur. Potansiyel olarak uzun menziller ve mükemmel ses kalitesi sunar. Daha az güce ihtiyaç duyar.
Eksileri
Sesin alınması, açık görüş açısı kullanımıyla sınırlıdır. Kalabalık alanlarda net kanalları bulmak zorlaşabilir. GMRS kanalı kullanımı bir FCC lisansını veya ücretini gerektirir.
Özetle: Kalabalık olmayan alanlarda kısa menzilli kullanım için FRS kanalları tüm ihtiyaçlarınızı karşılayabilir. Daha uzun menzilli kullanım ve daha fazla kanal seçeneği için GMRS kanallarına ihtiyaç duyacaksınız. En yüksek rahatlık ve çeşitlilik için yeni telsiz/GPS ünitelerinden birisini seçin.
Kapsama alanının açık sulardaki durumu nedir? Örneğin, düz bir plajda durarak okyanusun üzerine bakan 1.80 boyundaki bir kişi, yerkürenin uzakta kavis çizmeye başlamasıyla birlikte ufukta yaklaşık 4 kilometrelik bir mesafeyi görebilir.
Dalgasız denizde bir salın üzerinde duran 1.80 boyundaki başka bir kişi
1.80’lik diğer kişiyle yaklaşık 11 kilometrelik bir mesafeden iletişim kurabilir – çünkü açık görüş açılarına müdahale eden hiçbir şey yoktur.
Her iki kişiyi de havada 3 metre yukarıya çıkarırsanız mesafe 16 kilometreye yükselir.
15 metre yükseklikte, telsizler 32 kilometre mesafeden iletişim kurabilirler.
Telsizlerin yüksekliği arttıkça potansiyel kapsama alanı genişler.

İki yönlü bir telsiz hangi koşullar altında maksimum kapsama oranı sağlar?
Çok az ağaçla kaplı düz bir vadiye veya alçak bölgeye yukarıdan bakan yüksek bir seyir yerinden.
Düz, engelsiz ortamlar da telsiz sinyallerinin iletilmesi için iyidir ancak yükseklik işin içine girince menzil potansiyeliniz büyük oranda iyileşir.
Örneğin: yakınında tepeler olan büyük bir göl
– genellikle iki yönlü telsizlerin test edildiği bir ortam. Bu testlerde, üç veya daha fazla telsiz kullanıcısı bir gölün etrafına yerleştirilebilir:

Bir teknenin üzerine
Göl kenarına
Onlarca metre yükseklikteki bir tepenin doruğuna

Kullanılan telsiz türüne bağlı olarak, tekne üzerindeki ve göl kenarındaki kullanıcılar 6 ila 9 kilometrelik mesafelerde normal olarak iletişim kurabilirler. Tepenin doruğundaki ve teknedeki kullanıcı ise potansiyel olarak bir telsiz kapsamının en üst düzeyine denk gelebilir (eğer göl yeterince büyüksek ve uzaktaki topografya parazit yapmıyorsa).
Yüksek seyir noktalarından
—örneğin, açık bir vadinin altında yer alan bir yerleşim yerinin yakınındaki 300 metrelik bir tepe—bir telsizin kapsama alanının çok büyük olduğunu görebilirsiniz.
Her kanalda konuşan insanları duyabilirsiniz. Böyle ideal bir ortamda, yarım watt’lık bir telsiz bile sinyalini 40 kilometreye veya daha ötesine gönderebilir.
Sonuç olarak, kapsama alanını en iyi hale getirmenin en önemli kuralı, iyi bir açık görüş açısı elde etmektir.
Bulunduğunuz pozisyonun yüksekliğini arttırdıkça kapsama alanınızı arttırma yeteneğiniz de gelişecektir. Düz olmasa da yüksek bir nokta elde etmek, telsizinizin maksimum kapsama alanını en iyi hale getirmeye yönelik müthiş bir fayda sağlayabilir.

Telsiz ve Haberleşme hakkında ;

Telsiz ve Haberleşme konusunda, 1968 de başlayıp 1972 yılında devam eden ve daha sonra, 1985 den bugüne kadar yapmış olduğum tüm Deneyler, Testler, Çalışmalar ve AR-GE de geçen zamanlar, gelecek günlerde
insanların yaşamına girecek basit bir Telsiz'in belkide hayatlarını
değiştirebileceğini anlatmak içindi..!
A.Tevfik ATABEY

Sayfa Başı